Wat is hosted Exchange?

19 februari, 2020
dotxs

Wat is hosted Exchange eigenlijk?

De eerste e-mail werd verstuurd van de ene computer naar de andere. Deze mail was dan ook alleen door computer A te versturen en door de andere (B) te ontvangen. De mail werd op computer B opgeslagen en kon alleen op die computer gelezen worden.

Echter wilden we op een gegeven moment vanaf andere computers, of onze laptop of telefoon bij onze e-mail berichten kunnen. Daarvoor was en is het nodig dat de berichten op een centrale plek opgeslagen worden, zodat je er altijd bij kan. Hiervoor heeft Microsoft de Exchange server bedacht. Exchange server is overigens geen apparaat, maar software die is ontworpen om e-mails op te slaan in een database. Hiermee kan je niet meteen lezen, daar heb je Outlook voor.

Exchange server kan op verschillende manieren geïnstalleerd en benaderd worden;

On-Premise
In dit geval ben je je eigen ‘host’ want je installeert Exchange server op je eigen hardware die in je eigen pand staat (dit laat je meestal doen, bijvoorbeeld door dotXS) en je beheert je eigen licenties.
De data die via mailverkeer wordt verstuurd en verzonden staat dus lokaal opgeslagen.
Voor deze variant wordt steeds minder gekozen, omdat veel bedrijven kiezen voor werken in de cloud. De opties hieronder beschrijven dit.
Overigens stopt Microsoft op 13 oktober 2020 met het ondersteunen van Exchange server 2010, reden te meer om eens naar een hosted variant te kijken.

Exchange Server-hosting (private cloud)
Dit gebruiksmodel geeft toegang tot de Exchange server via een externe provider, bijvoorbeeld dotXS. In dat geval hebben wij de rol van hostingprovider en zijn we verantwoordelijk voor de licenties van jouw bedrijf.
In plaats van dat je dus naar je eigen mailserver gaat om je mail op te halen, ga je naar ons e-mailplatform, welke in BIT gelokaliseerd is. Het voordeel hiervan is onder andere dat je hardware geen risico loopt (lees hier hoe BIT jouw data veilig stelt), en dat je er geen onderhoud aan hebt.

Exchange Online (public cloud)
Microsoft biedt de Exchange server ook aan als public cloudservice. Deze vorm is beter bekend als Office 365.
In dit geval wordt Exchange server niet beheerd binnen je eigen bedrijf, ook niet bij dotXS, maar bij Microsoft zelf. Uiteraard kan dotXS dit wel voor je verzorgen; denk aan de migratie van on-premise naar de cloud.  

Meer info? Neem gerust contact op met onze sales afdeling!

Terug naar overzicht