Waar komt het woord spam vandaan?

11 februari, 2020
dotxs

Waar komt het woord spam vandaan?

Op 3 mei 1978 verstuurde Gary Thuerk als eerste een boodschap naar 393 mensen via e-mail. Tegenwoordig vallen zo’n 120 miljard boodschappen in de categorie ‘spam’, wat 90 (!) procent van al het e-mailverkeer uitmaakt.

Verklaring van het woord spam

Spam is een afkorting voor spiced ham en staat synoniem voor ongevraagde e-mail. Men denkt dat deze vergelijking uit een sketch komt van Monthy Python. Daarin figureert een echtpaar dat in een restaurant alleen maar gerechten kan bestellen op basis van spam.
Spiced ham heeft een zeer lage voedingswaarde en heeft eigenlijk geen smaak; net zo inhoudsloos en smakeloos dus als de meeste ongevraagde e-mail.

Wat kan je doen om spam te voorkomen?

Niemand kan voorkomen dat spammers actief blijven. Zolang spamberichten converteren naar verkopen zullen er altijd ondernemers zijn die betalen voor het versturen van spam. Spam is niet gevaarlijk (wel irritant) in tegenstelling tot phishing mails.

 1. Spamfilters
  Jouw IT leverancier kan dit verzorgen, vraag ernaar via sales@dotxs.nl
 2. Formulieren op je website
  Maak op je website alleen gebruik van formulieren en voorzie die formulieren van een CAPTCHA.
 3. Concrete links
  Plaats nooit e-mailadressen van collega’s online in de vorm van een concrete link maar vervang het gewoon door een afbeelding van het e-mailadres;
 4. Wegwerp e-mailadressen
  Gebruik ‘wegwerp’ e-mailadressen. Vraagt een website om verificatie van je e-mailadres, voordat je toegang krijgt tot bijvoorbeeld een whitepaper, maak dan gebruik van een wegwerp adres via volgende websites:
  -10minutemail.com
  -Ikbenspamvrij.nl
  -Mailinator.com
Terug naar overzicht