Nederlanders zijn naïef over eigen cyberveiligheid

16 oktober, 2017
dotxs

Nederlanders zijn naïef over hun eigen cyberveiligheid. Dat is de belangrijkste conclusie uit het rapport van Alert Online dat 2 oktober werd gepubliceerd. Alert Online ondervroeg in totaal 3778 Nederlanders naar hun cybersecurity bewustzijn. Lees in onze blog meer over dit onderzoek.

Geen zorgen op het werk, wel in privésfeer

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst driekwart van de werkenden in Nederland zich weinig tot zeer weinig zorgen maakt over de digitale veiligheid in zijn/haar werksituatie. Opvallend is dat mensen zich thuis meer zorgen maken. Dit komt waarschijnlijk door de toegenomen aandacht voor cybergevaren in de media. En dat is niet geheel onterecht. Het blijkt namelijk dat mensen thuis bijvoorbeeld vaker phishing mails krijgen dan op het werk. Dit komt vooral omdat de spamfilter op het werk vaak beter is dan thuis.

E-mails worden gezien als grootste dreiging

Nederlanders denken vooral dat ze risico lopen door e-mails met linkjes of een besmette bijlage. Dit is vrij problematisch, omdat cybercriminaliteit zich steeds verder uitbreidt. Sommige vormen zijn echter niet bekend bij de meeste Nederlanders. Denk hierbij aan bijvoorbeeld openbare wifi-netwerken. Cybercriminelen kunnen hier misbruik van maken, wat flinke consequenties kan hebben als u bijvoorbeeld digitaal gaat bankieren. Maar ook advertenties op websites kunnen besmet zijn.

Medewerkers hebben weinig kennis van databeveiliging

Helaas blijkt dat de helft van de werkenden aangeeft nooit door zijn of haar werkgever te zijn geïnformeerd over veilig online werken. Ook lijken zij de veiligheidsprocedures niet te weten. Dat is zorgwekkend, omdat hackers al door de kleinste fouten een bedrijf binnen kunnen komen.

Aandacht voor cybercriminaliteit helpt!

Bij dotXS proberen we u regelmatig bewust te maken van cybercriminaliteit. Uit het onderzoek van Alert Online blijkt dat aandacht voor cybercriminaliteit helpt! Daar zijn wij blij mee. Want als we met z’n allen bewust zijn van de gevaren, lopen we minder kans dat we geraakt worden door een cyberaanval. Dus heeft u vragen over cybercriminaliteit? Neem dan gerust contact met ons op.

Lees hier het hele onderzoek van Alert Online.

Neem contact met ons op

Terug naar overzicht