Gaat Skype helemaal verdwijnen?

16 december, 2019
dotxs

Skype for Business is al jarenlang een veelgebruikte communicatie-tool binnen Office 365.
Je kunt met Skype prima een-op-een communiceren, maar het is minder geschikt voor samenwerken.
De nieuwste oplossing daarvoor is Microsoft Teams. Daarin wil Microsoft jou als gebruiker van het Office 365 pakket in staat stellen om met collega’s EN mensen van buiten de organisatie samen te werken.

Op termijn (zomer 2021) zal Teams Skype for Business volledig gaan vervangen. Nieuwe gebruikers van Office 365 hebben al geen toegang meer tot Skype.
De on-premise variant van Skype for Bussiness blijft voorlopig nog wel bestaan, de cloud-based versies zullen integreren met Teams.

Communiceren EN samenwerken in een app

Uiteraard is er veel overlap tussen Skype en Teams. In Skype kon je al chatten, vergaderen en videogesprekken voeren. Teams biedt echter meer; het zorgt ervoor dat communiceren EN samenwerken binnen een applicatie kan plaatsvinden.

Je kunt bijvoorbeeld teams samenstellen en aan deze teams kan je “kanalen” toevoegen. Denk aan een algemeen kanaal, een kanaal voor marketing, en een voor techniek.
Hierdoor ontstaat een overzichtelijke indeling van het team en kunnen teamleden zelf documenten in het juiste kanaal plaatsen.

Alle Office 365 programma’s zijn geïntegreerd in Teams. Taken kunnen vanuit Teams worden verdeeld en in agenda’s geplaatst, vergaderingen kunnen worden gepland, bestanden kunnen worden gedeeld EN meteen worden bewerkt in Teams zelf.

Een vergadering inplannen dus ook heel makkelijk via Teams, want de app is gekoppeld aan Outlook.
Hierdoor zie je bij het inplannen van een vergadering ook meteen of de genodigden voor de vergadering beschikbaar zijn op het voorgestelde tijdstip. Ook kun je vanuit je agenda heel makkelijk (video) bellen met andere Teams-gebruikers.

Teams en SharePoint

Wanneer je een bestand via Teams deelt in een kanaal dan wordt dit bestand opgeslagen in SharePoint Online. Bij het maken van een team wordt namelijk op de achtergrond een SharePoint site aangemaakt waar de gedeelde bestanden worden opgeslagen. Het voordeel hiervan is dat de documenten door SharePoint security trimming beschermd worden. In normaal Nederlands: wanneer je geen rechten hebt om het document in te zien kun je ook niet bij dit document komen.

Het kan natuurlijk voorkomen dat documenten die je wilt bewerken niet gedeeld zijn in één van de teams waarbij jij betrokken bent. Via Teams heb je dan geen toegang tot deze documenten. In dat geval zul je dus het document rechtstreeks in SharePoint moeten benaderen.

Heb je dus een Office 365 abonnement, dan heb je automatisch toegang tot Teams. Maak jezelf er nu alvast vertrouwd mee, zodat je makkelijk kunt overstappen als Skype er echt mee stopt.

Heb je nog geen Office 365 abonnement, oftewel Office via de Cloud? Maar overweeg je dit wel? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie en prijzen.
In dit blog lees je alvast meer over de pro’s en contra’s van Office 365.

Vragen? Sales@dotxs.nl

Terug naar overzicht